blogs

Tips en tricks blog: Hoe Buiten kozijnen te schilderen?

Bij T.H.A Schilderwerk en Vastgoedonderhoud

We hebben een rijke ervaring in het transformeren van woon- en werkruimtes met het penseel. Schilderen is niet slechts een taak voor ons; het is een kunst en een passie. Wij geloven dat elke schilderklus, groot of klein, een mogelijkheid is om een ruimte nieuw leven in te blazen. Door de jaren heen hebben we talloze keren gezien hoe de juiste schildertechnieken en voorbereidingen een verschil kunnen maken. Met deze blog willen we enkele van onze meest waardevolle tips en tricks delen om anderen te helpen hetzelfde niveau van perfectie te bereiken als wij nastreven in elk project.

Voorbereiding op schilderen: Tips en Tricks

Plannen en Materiaalkeuze:

 1. Kies het juiste moment: Vermijd schilderen in direct zonlicht of regen. Zorg ervoor dat je vroeg begint zodat de verf kan drogen voordat de avonddauw valt.
 2. Veiligheid eerst: Als je hoger dan de begane grond schildert, gebruik dan een stevige ladder of beter nog, een rolsteiger.
 3. Kwaliteit telt: Investeer in hoogwaardige buitenverf en kwaliteitskwasten. Voor nauwkeurigheid, gebruik ronde kwasten of puntkwasten voor kozijnen en rollers voor grotere oppervlakken.

Inspectie en Voorbereiding:

 1. Beoordeel de kozijnen: Controleer op zwakke plekken door zachtjes met een schroevendraaier te drukken.
 2. Reinig en ontvet: Voor je begint met schuren, maak de kozijnen schoon en vrij van vet met een geschikte ontvetter en water.
 3. Verwijder oude verf, indien nodig: Gebruik een verfkrabber voor losse verf. Voor hardnekkige gebieden kan een föhn helpen. Zorg ervoor dat je niet op glas richt.
 4. Behandel rot hout: Verwijder rotte delen en behandel deze gebieden met houtrotstop en vul ze vervolgens op met houtrotvuller.
 5. Voorbereiden voor het schilderen: Verwijder indien mogelijk het hang- en sluitwerk. Schuur de kozijnen met een schuurblok of machine. Begin met korrel 80 en eindig met korrel 120.

Schilderproces:

stap 1 Grondlaag: Breng eerst een grondverf aan op de gerepareerde delen of bij kaal hout, idealiter in een lichtere tint dan je hoofdverfkleur.
stap 2 Primerlaag: Voor kleurbehoud en een ultieme hechting gebruik je de Alluere primer.

stap 3: Schuur lichtjes met fijn schuurpapier en stof het daarna af. Breng het aan en het kan pas na 16 tot 24 uur overschilderd worden.
Stap 4:Schildertechniek: Werk systematisch, van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig aanbrengt.
stap 5 : Na het drogen, schuur lichtjes met fijn schuurpapier en breng een tweede laag verf aan.

Afronding:

 1. Verwijder de tape: Haal de afplaktape weg wanneer de verf stofdroog is.
 2. Opruimen: Laat kwasten en rollers drogen en gooi ze weg bij het restafval. Bewaar resterende verf op een veilige plek of lever het in als klein chemisch afval.

Duurzaam schilderen:

 • Om milieubelasting te minimaliseren, kies je voor verf met een keurmerk zoals het Europees ecolabel of Nature Plus.
 • Goed onderhoud zorgt ervoor dat houtwerk langer meegaat, waardoor houtproductie en milieubelasting verminderd worden.
Bij het kiezen van producten zoals sigma s2u gloss allure, is het belangrijk om de kwaliteit en specificaties in acht te nemen. Zorg altijd voor de juiste voorbereiding, en volg de aanbevolen stappen voor het beste resultaat.

Advies over het schilderen van deuren en buitenkozijnen:

Wil je jouw buitenkozijn schilderen met sigma s2u gloss allure of een ander kwaliteitsproduct? Zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan en advies over de producten die je het beste kunt toepassen. Zo kun je met zelfvertrouwen aan de slag en zorg je voor een superstrak eindresultaat.
Of je nu aan de slag gaat met het aflakken van deuren of het schilderen van buitenkozijnen, zorg dat je eerst ons advies leest! Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een succesvol schilderproject, van het kiezen van de juiste verf tot het voorbereiden van het oppervlak.
Ontdek de voordelen van het schilderen met sigma s2u gloss allure en andere kwaliteitsproducten, en leer hoe je het beste resultaat behaalt. Of je nu een ervaren schilder bent of voor het eerst een kwast oppakt, met onze tips en tricks ben je op weg naar een prachtig geschilderd buitenkozijn.