Volg de regels Laat een MJOP opstellen voor inzicht
Veel VvE’s kiezen voor de gemakkelijke weg en reserveren simpelweg de 0,5%, maar dat is vergelijkbaa...
10/22/2024Als je ooit een huis hebt gebouwd van LEGO-steentjes, weet je hoe belangrijk het is om een idee te hebben wat je wil gaan maken. Zonder dit idee eindigt je creatie al snel als een chaotische stapel steentjes, en bij een Vereniging van Eigenaars (VvE) is dat niet anders. VvE’s bestaan om het appartementencomplex in stand te houden en daarbij te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Wist je dat het volgen van een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) niet alleen verstandig is, maar zelfs verplicht kan zijn? En hoe zit het met die 0,5% herbouwwaarde-regel? Laten we het samen uitpluizen!
De wettelijke verplichting: De basis voor de VvE
De akte van splitsing en de Nederlandse wetgeving vormen de basis voor een goed VvE-beheer. Sinds 2018 is het wettelijk verplicht voor elke VvE om óf een MJOP te volgen, óf jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw te reserveren voor toekomstig onderhoud. Deze nieuwe wetgeving is dus ook van toepassing, als dit niet in de akte van splitsing is opgenomen. Dit klinkt eenvoudig, maar veel VvE’s raken verstrikt in de details. Wat is voordeliger? Waar begin je?
MJOP vs. de 0,5%-regel: Wat is de beste keuze?
Veel VvE’s kiezen voor de gemakkelijke weg en reserveren simpelweg de 0,5%, maar dat is vergelijkbaar met blindelings geld sparen zonder te weten waar je op moet rekenen. Zo werkt het ook met VvE-reserves zonder een MJOP: je weet simpelweg niet wat de toekomst brengt.
Een goed opgesteld MJOP zorgt voor zekerheid. Het geeft inzicht in de onderhoudskosten over een langere periode en voorkomt dat je verrast wordt door onverwachte kosten, zoals een lekkend dak of versleten gevelbeplating.
Financiële voordelen van een MJOP: Je geld goed besteden
Een MJOP helpt VvE's om financiële middelen slim te verdelen. In plaats van onverwachte uitgaven, krijg je met een MJOP inzicht in toekomstige kosten, waardoor je deze over meerdere jaren kunt spreiden. Dit zorgt ervoor dat de bijdragen per eigenaar beheersbaar blijven en iedereen weet waar hij aan toe is. Geen verrassingen meer, maar een duidelijke planning voor de toekomst.
Wat gebeurt er zonder MJOP? De verborgen kosten van nalatigheid
Zonder MJOP loop je als VvE het risico op onverwachte en vaak hogere kosten. Een onverwachte flinke lekkage van het dak kan ineens voor financiële druk zorgen als de reserves niet voldoende zijn. Je kunt dan te maken krijgen met dure opties zoals lenen of het uitstellen van werkzaamheden, wat de uiteindelijke rekening alleen maar hoger maakt. Een MJOP biedt juist duidelijkheid over wat je kunt verwachten en helpt je juridische en financiële problemen te voorkomen.
Laatste woorden: Een MJOP is de route naar succes
Het volgen van de wettelijke verplichting rond een MJOP is niet alleen goed voor de naleving van regels, maar geeft je ook inzichten over je onderhoudskosten. Het maakt van je VvE een financieel gezond geheel, wat ook weer aantrekkelijk is voor toekomstige nieuwe eigenaars en de verkoopbaarheid bevordert.
Wil je weten hoe jouw VvE kan profiteren van een goed opgesteld MJOP? Neem vandaag nog contact op voor het inplannen van een demo en ontdek hoe T.H.A. MJOP manager de VvE kosten kan besparen op toekomstig onderhoud.
Veel VvE’s kiezen voor de gemakkelijke weg en reserveren simpelweg de 0,5%, maar dat is vergelijkbaa...
10/22/2024Bent u op zoek naar een efficiënte manier om uw vastgoed voor te bereiden voor verkoop of verhuur? T...
10/12/2024Ontdek de uitgebreide functies van MJOP Manager, dé software voor vastgoed- en VvE-beheerders. Autom...
10/7/2024